Service Rural


[IMAGE]

Valkenburg krijgt dit stempel na de bevordering tot postkantoor in 1838.

Plattelandsgemeenten hebben in het begin van de 19e eeuw geen postverbinding. Door de toen zeldzame particuliere correspondentie is het niet rendabel om in plattelandsgemeenten brieven op te halen of te bezorgen. Alleen tussen de steden worden directe verbindingen onderhouden. Particuliere brieven van of naar een plattelandsgemeente worden aan iemand meegegeven die een stad bezoekt waar een postkantoor is gevestigd. Bestuurlijke correspondentie vindt plaats door voetboden.

In 1836 wordt in BelgiŽ en daarmee ook in het huidige Nederlands Limburg met een landelijke postdienst begonnen. In iedere plaats wordt dan een brievenbus geplaatst met daarin een busstempel. Hiermee worden brieven na de buslichting afgestempeld. Voor de plattelandspost is een toeslag verschuldigd (Service Rural). Brieven voor de plattelandsgemeenten binnen het arrondisement zijn vrijgesteld van de extra plattelandsport (Correspondance de l'Arrondissement).

Ook als de brief naar een plaats wordt gestuurd waar geen postkantoor is gevestigd, moet de plattelandstoeslag worden betaald. Dit laat onderstaande brief zien, de brief is verstuurd vanuit Tilburg naar Francomont bij Verviers. Het postkantoor van Verviers heeft de brief van het SR-stempel voorzien.

[IMAGE]


Ook na de terugkeer van Limburg bij Nederland op 21 juni 1839 blijft de plattelandspost bestaan. Als in heel Nederland de plattelandspost wordt geintroduceerd (zonder aanvullend plattelandsport), blijft in Limburg de plattelandsport gehandhaafd. Deze wordt pas in 1850 afgeschaft (Circ. 421). Zie onderstaande brief van Gulpen (met busstempel Z) naar Brussel (1839). De extra plattelandsport is 5 cent.

[IMAGE]


Maastricht dat tussen 1830 en 1839 niet bij België hoort, krijgt in 1841 een Nederlandse versie van dit stempel uitgereikt. Het stempel is groter dan de Belgische variant en heeft geen kader.

[IMAGE]
Brief uit 1849 van Heer (bustempel G) naar Schiedam met het Maastrichtse SR stempel.